Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on wrz 23, 2020 in Budowa i remont |

Marchewka duszona na maśle: Przepis na smaczne i zdrowe danie z marchewki

Marchewka duszona na maśle: Przepis na smaczne i zdrowe danie z marchewki

Marchewka duszona na maśle: przepis na smaczne i zdrowe danie z marchewki

Marchewka to nie tylko pyszne i chrupiące warzywo, ale także źródło cennych składników odżywczych. Zawiera m.in. beta-karoten, witaminę C, E, K oraz B6 oraz potas, wapń i żelazo. Jednym z najlepszych sposobów, aby wydobyć z marchewki wszystkie jej smaki i właściwości, jest duszenie na maśle. W tym artykule przedstawiamy prosty przepis na smaczne i zdrowe danie z marchewki.

  1. Składniki
  • 500 g marchewki
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • ziółka (np. tymianek, rozmaryn) do smaku (opcjonalnie)
  1. Przygotowanie
  • Marchewkę umyj, obierz ze skórki i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm.
  • Na patelni rozpuść masło i dodaj pokrojoną marchewkę. Smaż na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywo zmięknie. Nie przesadzaj ze smażeniem, aby marchewka nie straciła swojej chrupkości.
  • Przypraw marchewkę solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Wszystko dokładnie wymieszaj i dusz przez kolejne 5-7 minut.
  1. Podanie

Marchewka duszona na maśle smakuje wyśmienicie sama w sobie lub jako dodatek do mięsa lub ryżu. Możesz ją podać na gorąco lub na zimno, jako dodatek do kanapek lub sałatek.

  1. Dlaczego warto jeść marchewkę duszoną na maśle?
  • Marchewka duszona na maśle to razem z masłem źródło zdrowych tłuszczów i wartościowych składników odżywczych.
  • Duszenie na maśle wzmacnia i uwydatnia smak marchwi, dzięki czemu danie staje się jeszcze pyszniejsze.
  • Marchewka dostarcza do organizmu cennych składników odżywczych, które pomagają w utrzymaniu dobrej kondycji skóry, wzroku, układu krążenia i odpornościowego.
  • Jest to proste i szybkie danie, które można przygotować zawsze wtedy, gdy zaczyna brakować czasu na gotowanie.
  1. Podsumowanie

Marchewka duszona na maśle to znakomita propozycja dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się dobrze smakującym i jednocześnie zdrowym daniem. Duszenie na maśle pozwala na wydobycie pełni smaku i nut aromatycznych, które zainspirują pokochanie tego warzywa w każdym wydaniu.